गुजरात राज्य परीक्षा बोर्ड द्वारा आजरोज 26 जुलाई 2015 के दिन TET-2 परीक्षा का आयोजन किया गया था.TET-2 परीक्षा पास उमेद्वारो को धोरण 6 से 8 अपर प्राइमरी स्कूल में मेरिट के आधार पर गुजरात सरकार द्वारा शिक्षक में भरती किया जाता हे.
आजरोज भाषा ,सामाजिक विज्ञान और गणित-विज्ञान शिक्षको की भरती के लिए TET-2 परीक्षा ली गई.TET-2 का पेपर दो विभागों में होता हे पहेला विभाग हर एक विषय के उमेदवार के लिए सामान्य होता हे और दूसरा विभाग अपने विषय का होता हे.यहाँ पर हमने निचे भाषा ,सामाजिक विज्ञान और गणित-विज्ञान सभी विषयो की अंसार की दी हे.यह आन्सर की marugujarat.in द्वारा प्रकाशित की गई हे.
पेपर-1 सामान्य विभाग आन्सर की
पेपर-2 सामाजिक विज्ञान आन्सर की
पेपर-2 भाषा आन्सर की
Dilipmahera
નોટિસબોર્ડ
26 July 2015
July 26, 2015 गुजरात TET-2 आन्सर की 2015 UNOFFICIAL
Today's TET-2 Paper Grammar Solution / Answer Keys -: English
TET-2 Paper Solution / Answer Keys:
-: English Grammar :-
1. I am afraid I’m not hungry. I’ve ….. eaten lunch.
Ans: already
Chapter-32 :: Tenses - Perfect Present Tense
2. The dishes ….. being served by Kala to the guests now. (‘The dishes ….. by Kala to the guests now.’-Correct Sentence)
Ans: are/are being served
Chapter-52 :: Active-Passive of Affirmative Sentences
3. You may take away your shoes as they …..
Ans: have been polished
Chapter-52 :: Active-Passive of Affirmative Sentences
4. Would you like ….. chicken ?
Ans: some
Chapter-47 :: Indefinite Pronouns
5. Find out the correct spelling:
Ans: deficiency
6. Rabindranath Tagore was one of the ….. poets of modern India.
Ans: greatest
Chapter-59 :: Degree
7. Sudha ….. to her brother that they should visit Abu the following week.
Ans: proposed
Chapter-65 :: Direct-Indirect-6 of Let-Let me-Let's
8. ….. the terrorist, the police followed him.
Ans. seeing
9. This is ….. picture ….. caused sensation.
Ans: the same…as
10. Children ….. undue important.(importance must be here.)
Ans: should not be given
Chapter-53 :: Active-Passive of Negative Sentences
Chapter-39 :: Should-Ought to Modal Auxiliary Verbs
11. ….. they ….. their meal before you reached?
Ans: Had…..taken
Chapter-48 :: Conjunctions
12. I ….. TV when the telephone rang.
Ans: was watching
Chapter-48 :: Conjunctions
13. Jack is really ….. history, especially Japanese history.
Ans: interested in
Chapter-46 :: Prepositions
14. What ….. do at work?
Ans: have you to (must you is also applicable)
Chapter-50 :: to have to
15. ….. we won’t have much to talk about.
Ans: Unless he comes (little but doubtful)
Chapter-48 :: Conjunctions
16. Put proper question tag. I am a physician, …..
Ans: aren’t I?
17. Who can count the stars? Means…..
Ans: Nobody can count the stars.
Chapter-45 :: Wh. Questions Words-2 With Tenses&Modals
18. Smoking is injurious ….. health.
Ans. To
Chapter-46 :: Prepositions
19. Choose the correct order of sentence.
Ans: How many brothers have you?
Chapter-45 :: Wh. Questions Words-2 With Tenses&Modals
20. Which word is wrong for plural number:
Ans: Leafs
Chapter-8 :: Plural Making Rules and Guidelines
21. “The patient had died when the doctor came” – state the proper tense
Ans: Perfect Past tense
Chapter-33 :: Tenses - Perfect Past Tense
22. … my opinion, you should take the advice of a surgeon.
Ans: According to
23. ‘He brought a good novel’ – Change voice:
Ans: A good novel was brought by him.
Chapter-52 :: Active-Passive of Affirmative Sentences
24. Which is correct sentence:
Ans: A bird is flying over our roofs.
Chapter-46 :: Prepositions
25. Find out wrong group of synonyms.
Ans: Quit-Quiet
26. Sonu and Mantra love ….. .
Ans: each other
Chapter-47 :: Indefinite Pronouns
27. Find out types of noun. “Gold and silver are precious things for ornaments.”
Ans: Material noun
28. The cow is standing ….. a tree.
Ans: under
Chapter-46 :: Prepositions
29. ‘What a beautiful picture it is!’ Make it simple Sentence.
Ans: It is a very beautiful picture.
Chapter-51 :: Exclamatory Sentences
30. ‘Parth puts on a fine dress everyday’
Ans: wears
31. If you worked hard, you ….. pass this test.
Ans: would
Chapter-48 :: Conjunctions
32. Make one sentence:
Ans: My uncle takes neither tea nor coffee.
Chapter-48 :: Conjunctions
Dilipmahera
25 July 2015
वैज्ञानिक प्रबंधन के पिता
वैज्ञानिक प्रबंधन के पिता -Frederick Winslow टेलर
✤ लैपटॉप के पिता - विधेयक मोग्गरीज
✤ मनोविज्ञान के पिता - सिगमंड फ्रायड
✤ सर्जरी पिता - सुश्रुत
✤ प्लास्टिक सर्जरी के पिता - सर हेरोल्ड गिलीज
✤ आयुर्वेद के पिता - धन्वन्तरि
✤ माइक्रोस्कोपी के पिता - एंटोनी फिलिप्स वैन Leeuwenhoek
✤ पश्चिमी चिकित्सा के पिता - हिप्पोक्रेट्स
✤ इंटरनेट के पिता - विन्ट सर्फ़
✤ जेनेटिक्स के पिता - ग्रेगर मेंडेल
✤ हरित क्रांति के पिता - नॉर्मन अर्नेस्ट बोरलॉग
✤ भारत में हरित क्रांति के पिता - एमएस स्वामीनाथन
✤ जीवविज्ञान के पिता - अरस्तू
✤ माइक्रोबायोलॉजी पिता - एंटोनी वॉन ल्यूवेन्हॉक
✤ परमाणु रसायन विज्ञान पिता - ओटो हैन
✤ आवर्त सारणी के पिता - मेंडलीफ
✤ आधुनिक चिकित्सा के पिता - हिप्पोक्रेट्स
✤ आधुनिक भौतिके के पिता - गैलीलियो गैलीली
✤ अमेरिके संविधान के पिता - जेम्स मेडिसन
✤ भारतीय संविधान के पिता - डॉ बी.आर. अंबेडकर
✤ मानवता के पिता - फ्रांसेस्को Petrarca
✤ ज्यामिति के पिता - अलेक्जेंड्रिया के यूक्लिड
✤ नई फ्रांस के पिता - शमूएल डी Champlain
✤ वाल्टर शिविर का पिता - जेफ्री चौसर
✤ आधुनिक ओलंपिक के पिता - पियरे डी Coubertin
✤ नंबर के पिता - पाइथागोरस
✤ वनस्पति विज्ञान के पिता - Theophrastus
✤ बिजली के पिता - बेंजामिन फ्रेंकलिन
✤ इलैक्टौनिक्स के पिता - माइकल फैराडे
✤ आधुनिक खगोल विज्ञान के पिता - निकोलस कोपरनिकस
✤ अमेरिके फुटबॉल के पिता - वाल्टर शिविर
✤ टेलीविजन के पिता - व्लादिमीर लालकृष्ण Zworykin
✤ टेलीफोन के पिता - अलेक्जेंडर ग्राहम बेल
✤ मोबाइल फोन के पिता - मार्टिन कूपर
✤ परमाणु भौतिके पिता - अर्नेस्ट रदरफोर्ड
✤ परमाणु विज्ञान के जनक - मैरी क्यूरी और पियरे क्यूरी
APANI PATHSHALA
Dilipmahera
23 July 2015
16 July 2015
15 July 2015
BREAKING NEWS PANCHMAHAL DISTRICT TALATI , FHW, MPHW RESULT AND MERIT LIST DECELARED .
પંચમહાલ જિલ્લા પંચાયત સેવા પસંદગી સમિતિ, દ્વારા તા. 6/6/2015 તથા તા. 7/6/2015 ના રોજ લેવાયેલ વિવિધ સંવર્ગની સ્પર્ધાત્મક પરીક્ષાની પ્રોવિઝનલ રીકમન્ડેશન લીસ્ટ, ફાઈનલ આન્સર કી
પ્રોવિઝનલ રીકમન્ડેશન લીસ્ટ માટે નીચે ક્લીક કરો.
JC-2015 Provisional Recommendation List
TCM-2015 Provisional Recommendation List
MPHW-2015 Provisional Recommendation List
FHW-2015 Provisional Recommendation List
Dilipmahera
14 July 2015
GPRB Lokrakshak Recruitment 2015 Provisional Selection And list of Candidates Declared
GPRB Lokrakshak Recruitment 2015 Provisional Selection And Waiting list of Candidates Declared
Gujarat Police Recruitment Board has declared Privisional Candidates List and Waiting candidates List for Lokrakshak Recruitment 2015..
Dilipmahera
13 July 2015
GPSSB -Navsari District TCM,Jr.Clerk,MPHW,FHW Result (Provisional recommendation list )2015 Declared
12 July 2015
લાગ્યો કસુંબીનો રંગ -
લાગ્યો કસુંબીનો રંગ -
રાજ, મને લાગ્યો કસુંબીનો રંગ !
જનનીના હૈયામાં પોઢંતા પોઢંતા પીધો કસુંબીનો રંગ;
ધોળાં ધાવણ કેરી ધારાએ ધારાએ પામ્યો કસુંબીનો રંગ. – રાજ..
બહેનીને કંઠે નીતરતાં હાલરડાંમાં ઘોળ્યો કસુંબીનો રંગ;
ભીષણ રાત્રિ કેરા પહાડોની ત્રાડોએ ચોળ્યો કસુંબીનો રંગ. – રાજ..
દુનિયાના વીરોનાં લીલાં બલિદાનોમાં ભભક્યો કસુંબીનો રંગ;
સાગરને પાળે સ્વાધીનતાની કબરોમાં મહેક્યો કસુંબીનો રંગ. – રાજ..
ભક્તોના તંબૂરથી ટપકેલો મસ્તીભર ચાખ્યો કસુંબીનો રંગ;
વહાલી દિલદારાના પગની મેંદી પરથી ચૂમ્યો કસુંબીનો રંગ – રાજ..
નવલી દુનિયા કેરાં સ્વપ્નોમાં કવિઓએ ગાયો કસુંબીનો રંગ;
મુક્તિને ક્યારે નિજ રક્તો રેડણહારે પાયો કસુંબીનો રંગ. – રાજ…
પિડિતની આંસુડાધારે – હાહાકારે રેલ્યો કસુંબીનો રંગ;
શહીદોના ધગધગતા નિઃશ્વાસે નિઃશ્વાસે સળગ્યો કસુંબીનો રંગ. – રાજ
ધરતીનાં ભૂખ્યાં કંગાલોને ગાલે છલકાયો કસુંબીનો રંગ;
બિસ્મિલ બેટાઓની માતાને ભાલે મલકાયો કસુંબીનો રંગ. – રાજ…
ઘોળી ઘોળી પ્યાલા ભરિયા : રંગીલા હો ! પીજો કસુંબીનો રંગ;
દોરંગાં દેખીને ડરિયાં : ટેકીલા તમે! હોંશિલા તમે ! રંગીલા તમે લેજો કસુંબીનો રંગ!
રાજ, મને લાગ્યો કસુંબીનો રંગ -
લાગ્યો કસુંબીનો રંગ !
Dilipmahera
11 July 2015
10 July 2015
વડોદરા જિલ્લા પંચાયત સેવા પસંદગી સમિતિ, દ્વારા તા. 6/6/2015 તથા તા. 7/6/2015 ના રોજ લેવાયેલ વિવિધ સંવર્ગની સ્પર્ધાત્મક પરીક્ષાની પ્રોવિઝનલ રીકમન્ડેશન લીસ્ટ માટે અહીં ક્લીક કરો.
આણંદ જિલ્લા પંચાયત સેવા પસંદગી સમિતિ, દ્વારા તા. 6/6/2015 તથા તા. 7/6/2015 ના રોજ લેવાયેલ વિવિધ સંવર્ગની સ્પર્ધાત્મક પરીક્ષાની પ્રોવિઝનલ રીકમન્ડેશન લીસ્ટ માટે અહીં ક્લીક કરો.
અમદાવાદ જિલ્લા પંચાયત સેવા પસંદગી સમિતિ, દ્વારા તા. 6/6/2015 તથા તા. 7/6/2015 ના રોજ લેવાયેલ વિવિધ સંવર્ગની સ્પર્ધાત્મક પરીક્ષાની પ્રોવિઝનલ રીકમન્ડેશન લીસ્ટ માટે અહીં ક્લીક કરો.
9 July 2015
8 July 2015
7 July 2015
2015 Gujarat Police Bharti Board Important Notification for Constable Posts 2015 By Constable, cutoff, GPRB, PBB, Police Bharti Board, PRB
Call Letters : Click Here (Starts from 07-07-2015)
Final (provisional) merit list for Police Constable (Lok rakshak - Male & Female) will be published at GPRB's website on 14/07/2015
Dilipmahera